2015. január 23., péntek

utazás, érkezés

még mindig ugyanaz a nap. a noteszomból - de "prózában" január 13-án, úton, "menetiránynak háttal")

Reggel a szokásos derékfájás, kialvatlan misz, mikor lányom hiv, már a bölcsiből munkába menet. Fuccsba ment, hogy 11-kor elindulok Pestre, és akkor együtt mehetnénk 4-re az unokámért. Jó, ha összeszedem magam 1-ig, és akkor negyed kettőkor... Lányom bizakodó, azt mondja, "addig még van idő, 3 óra, ami alatt annyi minden történhet" Hát én meg éppenséggel azt gondolom magamban, inkább NE történjen...! Aztán 10 után ébredek újra, erős migrénnel. Hát ez történt a 3 óra alatt! (Miért is történne már valami jó?!) De azért, csodák-csodája, már a buszmegálló felé baktatok, mikor hallom az sms hangját, és a "mi a helyzet?"re válaszolhatok is:"várjuk a buszt", de már épp jön is, ami a szegedi Indoházig visz az IC-hez. A pályaudvaron kávét is iszom, meg egy sonkás szendvicset eszem. S jut eszembe, legutóbb Konrád György ült itt... (meghivták valami előadásra, mint utóbb kiderült, de olyan otthonosan, familiárisan ült itt, egy házapárral és gyerekekkel, mintha csak civilben.(ez is hozzátartozik a természetes emberiességéhez, persze - én ismeretlenül is ismerősömek tekintem - persze én némileg ismerem is, csak ő nem engem:) ... A vonatban előveszem a lányomnak vett egyik könyvet (nem szépirodalom kifejezetten, de töményen a szeretetről szól (hát van annál fontosabb?) És rádöbbenek, mikor már elindulunk, és kinézek az ablakon, hogy mindig menetiránynak háttal utazom, 



és ez már-már életem metaforájának tűnik - a múltba nézéssel, a jövőre való vaksággal, s hogy a jelenem mindig csak futó átmenet, ideiglenesség. Lehet, hogy meg kéne már fordulni! Előre("sohase hátra"...) Lányom már a bölcsiből telefonál. Erős migrénje lett. Vince még rajzol. Majd náluk találkozunk, kb egyszerre érve oda. 

Vincét kissé megzavarhatja a betoppanásom (?) (Másfél hónapig nem látott) De a vitt - még karácsonyra szánt) könyveknek nagyon  örül, "mama hozta" - nem sokkal később már nekem is.


Sokat beszél, be nem áll a szája, kissé érthetetlen  artikulációval, de kifejezően és bűbájosan. Mire elmegyek tőlük - kb 4 óra múlva , miután már el is aludt, vacsi, fürdés után, igazán jól értem, mit is mond. 

8 megjegyzés:

  1. Már az előző bejegyzésed után is elgondolkoztam a verseden, és nagyon tetszik a kép is.
    Most jött a próza, ezt is jó volt, olvasni, még akkor is, ha nem minden sora derűs, de ki is várj azt el az élettől.Én alapból közel állok az ilyen hangulatokhoz.
    Szeretek elgondolkodtatóan és olykor szomorúan igaz, tényközléshez közel álló mondatokat olvasni, és ezekért nem hiába jövök hozzád.
    Jó így!
    Vince nagyon nő. :-)
    Jó így!

    VálaszTörlés
  2. köszönöm de SAJNOS, valóban találó...:(

    VálaszTörlés
  3. A kisebb-nagyobb jó érzések is benne vannak a prózádban: a pályaudvari kávé, (szuper jó, ismerem) Vince fantasztikus beszéde, a tanárnős arcod, Timi tündéres lénye. Jó olvasni!

    VálaszTörlés
  4. ...sokáig nem mertem kévézni ott...de már azt is tudják, hogy hogy kérem (külön) a kávétejszint, mondai se kell... megismernek (ez külön jó)....és a többi (de hol találtad (meg) a "tanáros" arcom (hogy az artikulció...? (már vettem is azt is csiszoló mondokás könyvet:)) (de fonetika órát azért még nem kaarok tartani kétéves unokámnak:) - szerencsére...Timi?... jobb képeket is feltehettem volna... de tényleg olyan,, mint irod( csak este felé már nagyon fáradt.

    VálaszTörlés
  5. Aliz, szemléletes és hallható a leírásod. Ennyi.
    Vagy hegyes a fülem meg jó a szemüvegem. :)

    VálaszTörlés
  6. szerencsém van veled, sose jobb és érzékenyebb olvasót! :)

    VálaszTörlés