2015. január 24., szombat

utak, anyák, gyermekek

(még január 15-én)

négykézláb mászok ki-le a matracfekhelyemről. 1+1 algopyrint veszek be. Vince orra teljesen kitisztult. Mennek a bölcsibe, de én nem tudnék velük menni, 9-re se. Lányom friss, mindent elintéz, pakol... Ma nem a kiadóba megy, hanem a Keleti pályaudvarra, oda kisérem ki .(De még ezt is tehetségtelenül teszem, csak asszisztálva (se igazán). 

- Jut eszembe, mikor a vonat kigördül Pécs fele, hogy igazán elmehettem volna én is, a Jelenkor támogatói  rendezvényre, ahova lányom mint szerzőt, felolvasni hivták... de fel se mertem hozni, elnyomva magamban, eleve félve a visszautasitástól, hogy teher lennék neki. De néha meg , úgy érzem, örül, hogy nekem mindent elmondhat. (na, dehogyis mindent, azt nem mondunk el , sose, senkinek) (még A dolgok, amiket nem beszélünk verskötet(é)ben sem - feltételezem)

Sokat kisértem ki vonatokhoz , buszokhoz. Régebben.  Mostanában ő is rég utazott.  S most már ő is aggódósan. Ez az anyasors. Mindenki a gyerekéért... (Bár én, sajátosan, az anyámért is...) mikor megérkezik a célállomásra, az smsében több szól arról, hogy Vince is jól van, minden rendben vele (is). ... csak az a furcsa, hogy többszáz kilóméterről, Pécsről is, Vincéről számol be, telefonba, akivel pedig egy városban vagyok... momentán.  , ha ő történetesen a másik nagyanyjánál is. Szerencsére jókat mond, és ő is jól van, nagyon is - mondja, ha rákérdezek. (Igen, egy anyának mindig előbb jut eszébe a gyereke, mint sajátmaga! (Ezt magamról is jól tudom.) De épp a gyereke miatt (is) kellene többet törődni sajátmagával (is)....

Vincének megvettem a Hóc hóc katonát, szép, új kiadásban (puritánabban megvolt/van(?) anyjának is )... ebben az újban nagyon szép rajzok (is) vannak. 


A sok mondóka, játékosan, jót fog tenni a nem elég tiszta artikulációnak. Dehát minden gyerek igy, sejpitve kezdi... És ilyen mennyiségi robbanásnál, nem is lehet odafigyelni minőségre, még... És egyáltalán örüljünk, hogy ennyire szeret beszélni, s mindent - a hogyan másodlagos... Szeret beszélni és szeretjük hallgatni. Csupa figyelem, és viszontközlés.... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése