2018. június 12., kedd

összead(ód)ások, kiátkozások stb

ne kérdezzen
ne aggódjon
ne zavarjon
ne telefonáljon
ne írjon
ne fotózzon
ne tanácsoljon
megjegyzést
se tegyen!

summa summarum

ne legyen?
.......

ezt délután firkantottam a noteszembe... aztán este egy részletet olvasok a neten a Szombatból egy most megjelent könyvből (Sági György: Név a nyelv alatt) , ahol Spinoza kiátkozásáról van szó, ekkép részletezve:

Azt rendeljük, hogy senki sem tarthat vele kapcsolatot, sem szóban vagy írásban, vagy mutathat neki szívességet, és nem maradhat egy fedél alatt vele, és nem olvashat semmit tőle, vagy általa írtat.

 A hitközség tanácsának vezetői ezennel közhírré teszik: aGnathéma[1] alá vetjük, utáljuk, elátkozzuk és kirekesztjük Baruch de Espinozát az egész közösség szent hozzájárulásával. Legyen átkozott lefektében, legyen átkozott fölkeltében; átkozott elmentében és átkozott megjöttében. Soha meg ne bocsásson neki és rá ne tekintsen az Úr: lángoljon ellene mától fogva az Úrnak haragja és bosszúsága, nehezedjék reá minden átok, amely a Törvény könyvében meg van írva, s töröltessék el az ő neve az ég alatt. Ezennel figyelmeztetünk mindenkit, hogy senki élő szóval ne beszélgessen vele, se írásban ne érintkezzék; hogy senki ne tegyen neki semmi szolgálatot, ne lakozzék vele egy födél alatt, ne lépjen hozzá egy rőfnél közelebb s ne olvasson el semmi írást, amelyet ő diktált, avagy saját kezével írt.



…kiközösítjük, gyűlöljük, megátkozzuk és kivetjük magunkból személyére idézve mindazon átkokat, melyek a Törvény könyvében írva vannak. Legyen átkozott éjjel és nappal. Soha ne bocsásson meg neki és ne ismerje el őt az Úr… Törölje ki nevét az ég alól… 


****


(Hááát, (Spinóza esetében) szerencsére nem igy lett :)
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése