2014. december 28., vasárnap

egy film tanulságai

el vagyok maradva bejegyzésekkel az időben, és minél tovább halasztom, annál inkább nincs kedvem megirni az elmút témákat, illetve nehézségekbe ütközne a pótlás. Aztán rádöbbentem, hogy nap-lót tulajdonképpen - lásd az elnevezését is, és a webnapló , a blog is tulképpen az - csak aznap lehet irni, mindig is! mert elfelejtődik, ill elszürkül a jelen esemény később... a szine, az illata, érzékletessége, életszerűsége odalesz - persze teljesen sose lehet az, mert az már egyidejűség lenne.De az is lehet, hogy csak megélni kéne a dolgokat... s hagyni őket békén... (hogy ők hagynak-e ... más kérdés)

de most sietek egy mai napi filmélményem következtetését legalább leirni ide - még talán időben - teljes elkopás előtt

nem elejétől láttam a filmet, és véletlenül (bár nincsenek véletlenek)... utólag néztem meg a cimét is: Szavak és érzések

de már előbb ehhez kapcsolódott a következtetésem:

az érzések többet érnek mint a szavak

igazibb győzelem lemondani a győzelemről, mint győzni - ha és ezzel túlérünk magunkon, és egy nagyobb , fontosabb célt szolgálunk (ami a szeretettel - érzéssel(l. fent) függ össze)

és mellékesen: kereshetjük Istent, közelségét különböző vallásokban... de lehet, hogy máshol... kéne (netán bennünk, egymásban, a környező világban... mindenütt... . Közelebb van , mint gondolnánk, ha...meg tudunk nyilni...rá)



...

(egyébként több nagy filmélményem is volt a napokban,(amikről akartam irni: a "A menyországot választom ", és  az "Életem értelme"... ugyancsak tanulságokkal... ezek elemibben is ragadtak meg, könnyes katarzissal)

4 megjegyzés:

  1. Most olvasom hosszú kihagyás után másodszor a tanulmánykötetet: Alfred Adler: Életünk jelentése. Figyelemre méltó megfigyelései vannak az ember érzelmi kultúrájának összetevőiről, bár az a szó, hogy szeretet, egyszer sincs leírva a könyvében. Talán, mert nem megfogható, csak van. Érdekes filmeket láttál, megkeresem az interneten.

    VálaszTörlés
  2. én is olvastam pár Adlert (bár inkább Jungot). De azt hiszem Adler túl individualista (a pszichológiája szempontjai is) ahhoz, hogy a szeretetről irjon. Vagy csak nem nevezi meg(?) (hát ami azt iileti eléggé elkoptatott a szó)

    VálaszTörlés
  3. Igen, Jung barátságosabban szemléli az alanyait.
    A szó (a szeretet) elkoptatott, ha csak szó marad. Igaz, igaz.
    Legyen jó éved jövőre is unokád, lányod, szeretteid körében.

    VálaszTörlés
  4. köszönom szépen, nektek is boldog új évet! "szeretet"tel! :)

    VálaszTörlés