2014. december 15., hétfő

"A dolgok, amikről nem beszélünk"

No,  ilyen "dolog" lehet pl lányunk ilyen cimű könyve?

de hát elég nehéz, többszörösen is kibirni, nem beszélni róla,  mikor épp ma pl a Litera körkérdésében az  év legkiemelkedőbb verskötetének titulálja az első megkérdezett (sőt még a könyv boritóját is)


korábban ugyanigy egy órás izgalmas, érdekes interjú a klubrádióban...

és láthatóan-hallhatóan a beszélgető riportereknek is tetszik...

és a könyvbemutató is a Nyitott műhelyben,  (még egy tudósitásféle, a Tiszatájból)  még november 19-én,  két kérdezővel és érdeklődő hallgatósággal ,felvillanyozó volt



 és hát maga a kötet megragad 

és én itt általában a (kultur)élményeimről szoktam beszámolni, és csak azért ne tegyem , mert most a lányom a forrása? (ő biztos nem nagyon örül/ne neki, más meg visszásnak tarthatná?)

hát majd teszem, mégis, talán ... (még várok, bár azért belátom, kicsit most is azt tettem, ha nem is a belső és mély lényeget, csak a felszint tekintve)

(a kötet is a cimmel paradox játékot űz, hiszen mégis csak "beszél", s olyan dolgokról, ami(k)ről általában nem szoktunk beszélni, (és mégis, úgy is, hogy nem.....), és ha Wittgensteinre utalunk vissza... ("amiről nem lehet, arról nem beszélünk"(:) akkor talán megkockáztathatjuk ezt a kijelentést is , hogy a (majdnem)  lehetetlent birja szóra, szólaltatja meg.... Hát ezért is tartom én is annyira jónak. (és nem azért, mert a szerzó anyja vagyok, s igy elfogultság gyanujába ejthető. De talán ezért is, mégis csak nehezebb ( is) nekem beszélni róla, s lehet , hogy ez a könyv számomra megmarad olyan dolognak, amiről mégsem beszélek.)  Úgyis néha úgy tűnik, hogy ő beszél, helyettem is:


meg reméhetően , sokak helyett is!
........

ja, és még egy érdekesség, egy későbbi (esszé)könyvbemutatón egy másik iró olvassa fel az egyik verset  Adolgok,...  kötetből 36,09-től......(Keleti kényelem)...(Az ok is érdekes, az már az elején kiderül:





...u.i. és egy poén(?) még, (talán az, az én morfondirozásomra), elnézve a fenti linkeket is, úgy tűnik , tényleg nem is kell nekem beszélni lányom könyvéről, teszik mások..... szerencsére)

8 megjegyzés:

  1. Jó olvasni a lányodról, jó olvasni a lányodat! Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is! (te sose kérdőjelezed meg a jogosságát ill. illendőségét:)

      Törlés
    2. én is! (te sose kérdőjelezed meg a jogosságát ill. illendőségét:) ...és a második toldaléknak (-t) külön örülök, mert az a lényeg...

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    4. Miért kellene megkérdőjeleznem?

      Törlés
  2. nem "kellene" :) (de még , maga a lányom se szereti , ha irok róla... attól tarthat , hogy dicsekvésnek vehető(?)

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. 1. Az édesanyja vagy, jogos a büszkeség.
      2. Van mire büszkének lenni.
      3. Lehet, hogy nem találnánk meg nélküled az írásait.

      Túl sokat félünk, tartunk valamitől. Én is, pedig nem kellene. Megkérdőjelezni sem, ha bármi jót tovább adunk. Én már nem akarok bonyolítani semmit. Amit kapunk elfogadjuk, amit adhatunk adjuk!
      Slussz-passz! :-))) Ilyen egyszerű!

      Törlés
  3. de hát mit csináljak, csak azért, mert az én lányom....miért hallgatnám el? ma is ezt találom a literán: http://www.litera.hu/hirek/korkerdes-2014-radics-viktoria-valaszol
    "4. Ön számára ki az év felfedezettje?
    Szőcs Petra és Turi Tímea versei jelentettek számomra fölfedezést."

    VálaszTörlés