2019. január 8., kedd

Örkény kislánya és patkánya...

megvolt a harmadik József Attila köri találkozónk, többen voltunk, jöttek újak is, igaz nem merészkedtek közelebb, csak tisztes távolból hallgatóztak



megint érdekes volt minden, Örkény Istvánnal fűszerezve

egy (alig) egypercese volt a középpontban

később megnéztünk egy ebből készült animácós filmet....




s ezek kapcsán sokmindenről beszélgettünk, főleg az "igazi" írásművek többféle értelmezési lehetőségeiről... tömörségük mentén... (egy falábú kislány és egy patkány összefüggéseiben)


egy hónap múlva jön egy költő az időmértékes verselésről beszélni..

s amitől tartok, kaptunk kvázi házi feladatnak egy remarket, azaz írjunk újra valamit, én nem hiszem hogy megcsinálom, mi értelme van megcsinálni valamit újra, ha már egyszer megvan, hacsak nincs vele valami plusz (korszerű) szándékom... na még gondolkodom,,,

(szeretem ezeket a foglalkozásokat, mert gondolatébresztőek, és egy hullámhosszon tudok lenni az előadóval is)






15 megjegyzés:

  1. E.N. Jó és elgondolkodtató volt. Már töröm a fejem, hogy a jelenleg olykor igen súlyos szövegértési gondokat mutató diákjaimnál bevetek valami hasonlót, mint a falábú lány esetének az elemzése/átgondolása volt.
    Lehet, hogy lusta leszek megcsinálni a házit, bár mentségemre szolgál(hat), hogy "a Mester" kötetem 80-90 százalékban pont ez (és már adtam egy példányt Bene Zoltán részére), és a legutóbbi könyvheti listás verses szösszenetben is van egy "remake", amit (sajnos?) többen is hallottak a kötet bemutatásakor. Rossz diákként talán azt adom majd be, hisz szeretek egy lóról minél több bőrt lenyúzni, főleg, mikor teljesen el vagyok veszve a napi "rutin" bajaival. 😛 No, nem is írtam lassan másfél hónapja szinte semmit! Szerintem nálad is akadhat a tarsolyban több a feladatnak megfelelő írás 😃
    Hiányoltam többeket az írást valamilyen szinten űzők közül, bár van, akinek sajnos nem megoldható az időpont (pl. Horváth Ádám aki valószínűleg végleg reménytelenül nem tud jelen lenni). Éva Gaudi megint betegség miattnem volt ott. Marianna Janáky is hiányzott. Nagy kár! Jó lenne, ha ez a kör feltöltődést, erőt, ösztönzést és nem utolsó sorban némi összetartozást és ihletet adhatna az itt élő és alkotó embereknek! Eddig ezek nekem zömmel hiányoznak, mint amint az információk értéke is (számomra) csekély. De nem vagyunk egyformák, így nem lehet túl magasra tenni a mércét, sajnos. Olyan irodalmi műhelyben bíztam, ami jelentősen előrébb tudna vinni, de ez nem látszik (jelenleg)... Sőt!!! 😢 Azért a következő hétfőn is szabaddá teszem magam, bár nem mindig egyszerű időt találni a kimaradó alkalmak pótlására a diákjaimmal...
    Igyekeztem megfontoltan bölcs maradni és nem belekotyogni, de nem nagyon osztom Bene Zoltán némely véleményét, különösen a személyesen megtapasztalt kreatív írás kurzusokról az amerikai egyetemeken. (Igyekeztem olyan helyre ülni, ahonnan már eleve szinte kizárt a konfrontáció lehetősége is a "vezető" személlyel 😛) Azoknak a kurzusoknak nem az a célja, hogy szépírókat neveljenek, hanem az, hogy az egyetem által elvárt szintű íráshoz (szakdolgozat, disszertáció, vagy tudományos cikk) az elsajátítható alapokat magukévá tehessék. Két ilyen kurzus volt nálunk kötelező az alapképzésben, amikor kezdtem, később még egy harmadikat is hozzábiggyesztettek, amit nekem már nem kellett megcsinálnom, mivel a másik kettő alatti szintet képviselt. Viszont kellett kötelezően beszédkommunikációt is tanulni, ami szintén nagyon hasznos. Nálunk is előírnám! A tévések szoktak örülni, hogy amikor nyilatkozom, nem kell vágni semmit, mert összefogott. No, nem véletlen: tanulható és nyugatabbra kötelező tárgyként tanítják is... Mint ahogyan az öööö... is kiirtható már akár egy tanóra alatt is (a dékánunknak, aki a kurzust vezette, maradéktalanul sikerült az egész csoportnál elérni).
    Közülünk azoknak, akik írni is szoktunk és szeretnénk javulni, más lehet az igény, mint a csak művet élvezni/érteni akaróké. Hogy mennyire összeegyeztethető a két oldal, azt csak az idő dönthei el. Már az is kihívás, hogy ahányan írunk, mind mást akarunk és más szinten "érezzük kényelemben" magunkat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én nem irtam és nem is nem is nagyon akarok remaket irni (eredetiségre törekednék inkább:), "kényelemben" se akarom érezni magam 🙂 a többivel egyetértek 🙂 (Titokban mindenki ir. szerintem, aki idejött)

      Törlés
    2. E.N. Fáklya Márta szeretett volna egy antológiát, mielőtt végleg megszakadt az általa vezetett kör a közelmúltban... Csak túl későn jött hozzám az ötlettel és öntevékenyen rosszul kezdett neki. Talán majd az idén nekünk lehet azt is!

      Törlés
    3. én oda nem jártam (nem is akartam), nehéz antológiát csinálni teljesen más jellegű (és szintű?) művekből (persze nem tudni kinek, mi(k) van(nak) a tarsolyában..de nem lenne rossz, S Bene bztositék lenne a nivóra, ha egyáltalén felmerül a dolog...,

      Törlés
    4. E.N. Nem nehéz (és nem is drága -- mondom, mint kiadó), viszont a színvonal valóban fontos momentum és amikor ilyesmire gondol az ember, a gyomoridegnek nem sok jót tesz... Eddig egyszer vágtam bele, rendkívül féltem, hogy nagyon gyenge lesz és lejáratja a nevemet, de szerencsém volt, mert viszonylag színvonalas írások érkeztek, köztük egy zseniális szerzővel (pedig nem is ő nyerte a pályázatot!), akinek később három regénye jelent meg a segítségemmel. Viszont egy profi szerkesztővel végképp egyszerű! Ahogy elnézem, akad a körünkben korrektúrázáshoz kellő tudással rendelkező is, így az is egyszerűsít a dolgokon.

      Törlés
    5. kétes a sikere! abban látom a nehézséget, szerkesztés sarkallatos kérdés!

      Törlés
    6. E.N. Ervin Nemeth
      Nem lehet kereskedelmi alapokon csinálni. Ez nem az a műfaj!

      Törlés
    7. ezt nem értem... abszolut nem értek ilyenekhez

      Törlés
    8. a siker szót is én másképp értelmezem

      Törlés
    9. szellemiekben (s nem anyagiakban:)

      Törlés
    10. E.N. Értem. Ez a fő aggály részemről is egy ilyen jellegű "vállalkozás" esetében. Mert "akármihez" sokan nem adjuk a nevünket szívesen. De remélhetőleg az ígéretek szerint a résztvevőkből a legjobb kihozása is bekövetkezik és akkor lesz létjogosultsága a gondolatnak. Hisz, ha már van a kör, hagyjon valami nyomot maga után. (Nem kötelező, de... Mikor az egykori J.A. kör után nyomoztam, nem találtam kézzel foghatót, pedig kértem segítséget is. Nem kellene megismételni elődeink ezen hagyományát!)

      Törlés
    11. nagyon rövid életú volt az eredeti kör, és más szándékokkal is indult .(más volt az összetétele is)... azt meghiúsitották.. (nagyban politikai okokból)

      Törlés
    12. E.N. Ervin Nemeth
      Majd látjuk, ez a mostani mire jut. Gondolkodjunk együtt és találjuk ki együtt, mi lenne jó. Az egykori vezetői pályázatomban szerepelt egy helyi alkotókat (ha könyvtár, zömmel irodalmiakat, de képzőművészet, zene, vagy bármi más is beleértendő) tömörítő és segítő kezdeményezés, számukra (megjelenési?) fórum biztosítása több síkon, így én nagyban annak a folyományának tekintem a jelen kört, hisz megosztottam a gondolataimat és a mostani vezető fogékonynak látszott/látszik a megvalósításra, így nyilván a saját egykori elképzeléseim mentén gondolkodva próbálom értelmezni, holott tágan is lehet értelmezni azokat az elképzeléseket...

      Törlés