2019. január 26., szombat

egy napló anyám gyerek- és ifjúkorából

az ember mindent magára ill családjára vonatkoztat, mert ezen keresztül tud igazán kapcsolódni a nagyobb társadalmi-történelmi eseményekhez is, én legalább is, sőt nem is nagyon érdekelt addig a történelem, míg egy bizonyos kort nem értem meg és nem kezdett érdekelni a személyes történetünk (történelmünk)

most egy naplót adtak ki, Dr Demkó Pál egykori makói közjegyző naplóját



a makói Földhivatal egykori vezetőjének Felletár Lászlónak nagyapjáét (egyébként bátyját (Bélát)  ismertem vásárhelyi rokonok révén, meg a szegedi konzervatóriumból, (ő már meghalt) lánya Melinda hárfaművész,. de ez most nem tartozik ide, nem is jött elő - úgy látszik csak nagybátyja a családi hivatalos örökség továbbvivője, és mintha a múzeumnak szándékozna majd átadni ezt az örökséget)



A napló 1911-1937-ig íródott. es mint kiderült persze makói vonatkozásai is vannak szükségképpen,. anyu ekkor 3-29 éves, gyermek és fiatal lány, egyből erre gondoltam, mi lehetett az életének háttere, tán kiderül a könyvből (megvettem),,még nem tudom, mennyi személyesebb vonatkozása lesz, de azt érzékelni lehet, hogy elég eseménydús időszak volt... és pl a románok bevonulásáról anyum is mesélgetett.. (akkor nem nagyon érdekelt...) ezt az eseményt említették itt is, a bemutatón is, részletesen

ahol Marjanucz Laci (nekem csak  így , a docens úr, minthogy ofja voltam:) moderált s beszélt a történelmi háttérről, Halmágyi a makói vonatkozásokról, Felletár a családról és a közjegyzői kamera elnöke   a könyv keletkezéséről., ami fölött bábáskodott..








Az "unoka" beszéde megható volt...hiszen pici gyerekként vesztette el a nagyapját, s így személyes, közvetlen  emlékei nincsenek is, mégis... mint mondja...központi maradt a családban elfoglalt helye, tisztelték, szerették...ő együtt nőtt nagyapja emlékével, olajfestménye ma is szobája falán függ , és biztatóan néz rá. továbbélte a szellemisége, így a naplója is hamar kezébe került, régi fotók, levelek....még gyerekkoriak is...élővé varázsolódott a család múltja---

ja, a megnyitót tárogató muzsika keretezte, az még a kis vendéglátás közben is kisért bennünket




hangulatos múzeumi  délután volt...


https://www.facebook.com/makoivtv/videos/1183225255160477/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=181&v=9SV6qXOxKCY


4 megjegyzés:

  1. Táplálók az ilyen események... Nálam is irodalmi est volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ebben (sajnos) nem volt semmi irodalom... ( a naplóban sem, nagyon, száraz) Nálatok újabban gyakran van irodalmi est!

      Törlés
    2. Havonta egyszer szokott lenni! 2007. januàrjàban kezdtük...

      Törlés
    3. gyorsan telik az idő... de régebben nem volt ilyen sűrűn (se), én úgy emlékszem , biztos nem számolsz be mindről, persze! - mi is havonta találkozunk az irodalmi körben!de mi csak most kezdtük:)

      Törlés