azt vettem észre, hogy a régi, gyerekkori ételekhez, ízekhez ragaszkodunk, én legalább is( de nem lehet véletlen az "anyám főztjének " általános és nosztalgikus emlegetése sem)
ez most a szardínia kapcsán jutott eszembe, mert különben hihetetlen, hogy én egy ilyen csontos--szálkás képződményt lenyelnék! vagy a körözött... mint tejtermék,semmi tejes dolgot nem eszek újabban, csak ezt, igaz, hogy nem annyira jó, mint amit anyukám kevert ki otthon....
a múltkor majd kiugrottam a bőrömből mert az egyik étteremben "becsinált" leves volt! pont amilyet anyukám is csinált, és így is hívta:), és milyen jó volt a köménymag levese is !
vagy a császármorzsa (eredeti nevén smarni)...pedig nem szeretem a tésztaféleségeket...
olyan töltött káposztát senki se tud csinálni, mint anyu... (emlékszem, ágyból magyarázta már betegen egy karácsonykor, hogy készítsem sorba, mint tegyek bele...)
aztán a rakott krumplija, egyszerűen , csak tejföl és tojás a krumplival...
rántott alma!, birsalma sajt...
oroszlánkrém... egres (v. ahogy mondtuk püszke) cukros tojással gazdagítva
na és a madártej! (de azt is ritkán találják el , kellő sűrűségűre, és édesre a fehérjét is)
egyedül a tojássárgáját cukkorral nem próbáltam ki újabb időmben, nosztalgiából se, pedig az volt a desszert, ha már este, valami finomat akartam enni...
(de akkor még biztosan megbiztatóbbak voltak a tojások is, most nyers tojást nem ennék, semmi pénzért . vagy a madártej is tulajdonképpen az?! de jó is volt minden "akkor", a maga egyszerűségében és természetességében!)
Az idő megszépíti az ízeket (is)....
VálaszTörlésnem hiszem! semmit se szépit az idő! csak a szépre szeretünk emlékezni leginkább...
Törlés