2018. december 7., péntek

a szamár

volt nekem egy nevezetes álmom, amiben egy szamár is jelentős szerepet kapott (a kis családunkkal. egyetlen álom, melyben apám is szerepelt!)

azóta is bennem motoszkál, s szinte azért kezdtem egy képzőművészeti szakkörre járni, hogy majd lerajzolhassam esetleg megfesthessem, úgy ahogy álomban láttam, mert művészi volt a kép

tegnap a szakköri szobából kimenve kicsit a kiállitóteremben, újra megnéztem tüzetesebben Petrás Mária csodás kerámiát, és köztük (nem véletlen, hiszen bibliai téma) felfedeztem két "szamaras", képet is:



itt is hárman... de a szamárom csak ketten, "MI" mindhárman fent ültünk a szamáron, és hátul az apám óvásában (azt hiszem, az egész művészettörténetben egyedülállóan, három ember egy szamáron - megvan a lecke!)

és ez itt a virágvasárnap, (33 év múlva) a húsvéti bevonulás Jerusalembe, szamárháton...


25 megjegyzés:

  1. Sz.M. Szép kerámiák! Soha nem jutott volna eszembe a két szamarat összehozni. Csodás ötlet!

    VálaszTörlés
  2. ezt nem értem, hogy-hogy összehozni?, nekem a szamármotivum a fontos (az álmom miatt...oda hogy kerülhetett bele?!)

    VálaszTörlés
  3. Ezen gondolkodj tovább, biztos meg van az oka . Bár nem biztos, hogy rájössz! Nekem egyszerűen tetszik az összefüggés, amit én látok benne.
    Megyek főzni, késésben vagyok!🌷

    VálaszTörlés
  4. Van még egy korabbi is..Balam szamara

    VálaszTörlés
  5. Sejtek sokfele okot.leirtam meg akkor.majd kikeresem s idehozom.olvasd el! (Ebed utan;)

    VálaszTörlés
  6. ime: https://mindentkimondani.blog.hu/2018/04/25/harman_egy_szamaron

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. SZ.M. Elolvastam a magam reális módján. Ha álomfejtő lennék, ezt ragadnám ki: "itt valóban épp ez a hármas együvé tartozás a lényeg (amit sose érezhettem, most igen) Próbáld lerajzolni. Meg fog nyugtatni.

      Törlés
    2. sajnos elfeledkeztem róla ,pedig a hidegtűmegoldással pont azt a barnás árnyalatot lehetett volna visszaadni - amit mostanában tanultunk, de tán még pótolhatom (azért tobb volt ebben az álomban a hármas összetartozásnál, mert miért pont a szamáron! ? de az a lényege... annál is inkább mert el se fér egy szamárhátra 3 ember? :)ilyet még nem láttam!) persze lerajzolni lehet!

      Törlés
    3. Sz.M. Bálám szamarát említetted, aki hamarabb meglátta az angyalt, mint Bálám. Az átok pedig áldássá változott..

      Törlés
    4. SZ.M. Álomban akármekkora szamár lehet.

      Törlés
  7. Bálám szamara most nem illik ide, azt hiszem... bár lehet, hogy az is! :) csodás dolgok ezek :) (figyelmeztetők) (mindig valami visszavisz a hitbe!:) , mikor már eltávolodnék...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sz.M. Gondold àt: az átok áldássá változik

      Törlés
    2. most épp ezen gondolkodom, utána is nézeke alaposabban is" Mily szépek a te sátraid Izrael!" - most ez jutott eszembe...

      Törlés
    3. pontosabban: "„Milyen szépek a te sátraid, Jákob, a te hajlékaid, Iz­rael” (Móz. IV. 24. 5.) –

      Törlés
    4. Fontos hinni és bízni. Ki-ki a maga hite szerint. ...volt általánosban egy Szóri nevű barátnőm, aki elvitt a màr lebontott zsinagógába. Egyszer majd írok róla. Kedves lány volt, de sosem beszélt az édesapjáról.

      Törlés
    5. Aki áld téged áldott lészen. és ki átkz téged, átkozott lészen"... elolvastam.. SZóri édesapja zsidó volt?, ezek a titkok! :(

      Törlés
    6. Sz.M. Igen. Szóri is az volt családostól.Markovics Margit volt elsőben, aztán férjhez ment az anyukája és Szóri Rosenberg lett. Ha jól emlékszem, sakter volt a nevelő apja. Volt egy öccse is. Nem beszélt soha apjàról, én nem kérdeztem, nem is igen tudtam ilyen dolgokról. Nem igazi barátok voltunk,szimpàtia inkább. Én nem szekáltam, mint a többi gyerek, ő ezért húzott felém talán. 56 végén a téli szünetben hívott a mackó gyárba dolgozni. Afrikkal tömtük a macik részeit. Egyedül voltam keresztény. Beszélgettek a lányok "utilapuról". Ki mikor kapja meg. Később Szóriék is elmentek Izraelbe. Nem köszönt el, talán titok volt. Küldött ismerősnek esküvői képet. 16 éves volt és nagyon szép. Itthon még nem volt az. Az Eötvös utcában lakott. Azzal szemben a régi zsidó iskola volt, ahol később a mackó gyár lett, valamilyen Ktsz. Vannak még emlékeim Szóriról, majd egyszer írok még róla, ha érdekel.

      Törlés
    7. az a Béke Ktsz volt! Naná hogy nem köszönt el, ha egyszer disszidálhattak! Bár ha "utilapura" vártak, lehet, hogy szabályosan kivándorolhattak! Az Eötvös u az un. Kis zsidó utca volt, ( a Nagy a Deák Ferenc utca)Érdekel, minden, amit irhatsz! Ő ortodox lehetett, én nem nagyon ismertem őket (neológ lévén) De akkor hogy ilyen lebontott zsinagógába vitt,? nem csak rossz állapotban volt...?

      Törlés
  8. Sz.M: Akkor még jó állapotú volt, félreérthetően írtam. ( a később lebontott....) Szêp volt belūl is, rácsos karzat rémlik, sok kék és talán csillagok. Nagyon rég volt. Nem is tudom, hogy mehettem be.? Ő nem jött be a mienkbe, pedig egyszer pont istentisztelet előtt jött leckét kérdezni, mert beteg volt. Ez olyan személyes emlék.

    VálaszTörlés
  9. a neológban voltatok? pedig ő ortodox lehetett, és ők ott imádkoztak. Rácsos karzat? lehet, hogy az ortodoxban voltál!Miért ne mehettél volna be?! Nem értem, bárki szabadon bemehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sz.M. A kupolás, 63-ban, vagy mikor lebontott zsinagóga volt. Én akkor másikról nem tudtam. Gondolom a neológ maradt meg.

      Törlés
    2. SZ.M: Szerintem is ortodox volt. Nagyon megtartotta a hagyományokat.

      Törlés
    3. nem . pont forditva. Az Eötvös u közelében volt az ortodox, nem kupolás, keleties...65ben bontották le a neológot.Az följebb volt. A gimivel szemben, az ablakból lehetett látni.Ezt bontotték le. AZ ortodox maradt! Gyönyörűen fel is van újítva. Rácsos karzat a neológban nincs, ott a nőket nem szerparálták el annyira.

      Törlés
    4. SZ.M. szóval a kupolás volt

      Törlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés