2023. június 23., péntek

11. dédnagyanyám REALINA WAHL

 te

 

 

 

Ladányi Ida
édesanyád

 

 

Israel Zvi Wahl
az apja

 

 

Zvi Wahl rabbi,
az apja    

 

Realina Wahl, [Maharal dau. #9]
az anyja




REALINA WAHL

MAHARAL LÁNYA

született 1558 Praga

meghal 1639 Prága

Josehov:



Realina, Maharal 7. számú lánya, feleségül vette Chaim Wahl prágai rabbi, 1558-ban született Prágában.





Realina anyja )Maharal felesége)

Perel Loew (Schmelkes-Reich), [Maharal felesége] 


született 1528 körül





meghalt 1610 május 5
régi zsidó temető Jesofov





Nem Schmelkes lánya, a legutóbbi ösztöndíjak szerint. A. Putik és D. Polakovic (2009) „Judah Loew ben Bezalel, Called Maharal * A tanulmány az ő genealógiájáról és életrajzáról”, P. Demetz (szerk.) Path of Life. Judah Loew ben Bezalel rabbi kb. 1525*1609, Academia, Prága, pp29-83.

Egyet nem értés a születési évről - 1516 vs. 1528 (Judith Nathan adatai szerint).

A Maharal feleségével, Pearl-lel kötött házasságát a Loew család krónikása, Meir Perles vette körül romantikával. A menyasszony apja, egy jól ismert prágai kereskedő, nem sokkal azután, hogy a párt eljegyezték, megfordult az üzletben. Így nem tudta teljesíteni a fiatal pár javára kötött pénzügyi feltételeket, ahogyan azt kikötötték. Ekkor felajánlotta, hogy felmondja az eljegyzést. A Maharalt azonban nem érdekelte a pénzügyi rendezés, és kitartott Pearl iránti szerelme mellett. Az esküvő sokáig késett, miközben a menyasszony egy pékségben telepedett le, hogy segítsen eltartani a családot. A házasságra végül 1544-ben került sor. Ugyanazon krónikás szerint a menyasszony és a vőlegény ekkor 32, illetve 28 éves volt.

Házasságuk nagyon boldog volt, hét gyermekük, hat lányuk és egy fiúgyermekük volt. Mind a hat lánya prominens prágai családokba ment férjhez. Fia, Bezalel rabbi lett a németországi Kölnben, ahol egy rabbinikus akadémiát vezetett. A Maharalt mélyen elszomorította, amikor fia 1600-ban korai halált halt. A Maharal nyilvános karrierje Közép- és Kelet-Európa számos pontjára vitte, de szíve mindig Prágában volt, felesége családjának és saját gyermekeinek otthonában.


Egy másik változat szerint Pearl a wormsi Yitzchak Klober rabbi lánya volt?


Maharal egyik életrajza - ויקיגניה - azt állítja, hogy a Maharal kétszer házasodott meg. Első felesége Ábrahám Haiut rabbi lánya volt, Lea és Feigele pedig ennek a házasságnak a lányai voltak.

Geni profilja: Lánya, Avraham Chayot

A legtöbb Maharal életrajzi változata nem említi az első házasságot, és Pearl-t Maharal összes gyermekének anyjaként nevezték meg, beleértve Leát és Feigele-t (lásd alább).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése