2023. február 22., szerda

Léb Erzsébet és családja

 Löwinger László Albert egyik lánya, családjával (nagyapa testvérének lánya, unokahuga)

eredeti neve László Erzsébet

férje Léb és lányuk Vera, akinek h. I. élnek utódai

Léb Erzsébet anyu unokatestvére, és mintha kicsit hasonlitanának is egymásra, nemí?

Léb Henrikné László Erzsébet


László Erzsébet 1903-ban született (Makón!) erre figyeltem föl, de sok helyen járt, lakott, végül hosszú  életújtja után Tel Avivban halt meg 1987-ben (anyu 89-ben)

 Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Aradon, Temesváron és Izraelben, Bat-Jamban élt. A férje Léb Henrik [Magyarország, 1900? -- Tel-Aviv, 1984] földbirtokos és biztosítási ügynök volt. A férfi Marosvásárhelyre jött, itt ismerték meg egymást Erzsivel. 1924-ben házasodtak össze. 

A lányukat Verának hívták, 1926-ban született, Marosvásárhelyen. 

Nem nagyon voltak vallásosak. Előbb Ratosnyán laktak. A férfi fával foglalkozott a két világháború között. Volt két vagy három mozdonyuk, ami járta az erdőt, s azzal szállították le a fát. 

Szóval nagyban ment az üzlet. Onnan tudom ezt, hogy voltam nyaralni náluk, mikor még Ratosnyán laktak. Egypár évig ott laktak, aztán Kolozsvárra költöztek, majd Aradra, s onnan elkerültek Temesvárra. Erzsi folyton Marosvásárhelyre akart jönni, mikor magyar világ lett 1940-ben, és Vera nem akarta semmiképp, mert akkor nagy volt a szerelem a későbbi urával. És milyen jól tették, hogy nem jöttek, mert őket nem deportálták. 1947-ben másodéves volt Vera, amikor összeházasodtak a férjével, egy szemésszel, Schul Adalberttel. Az apját, Henriket, Bubinak becézték, s a Vera ura is Bubi volt: egyik volt a kicsi Bubi, s a másik a nagy. A fiatalok ki akartak menni Izraelbe. Erre a szülők is kimentek Izraelbe, mert ha az egyetlen gyerekük kimegy, akkor ők is kimentek. A férfinek kint volt a nővére, és ahhoz mentek először, amíg elhelyezkedtek. Bat-Jamban laktak, az Tel-Aviv egy része a tenger mellett, gyönyörű hely. Henrik épített aztán házat, ugyancsak valahol Tel-Avivban, és ott laktak. 

Verának van egy lánya, Schul Aviva, aki férjhez ment ott egy nagyon rendes román emberhez, és három lányuk van. Az egyik bent akart maradni a hadseregben, a másik most katona, a rendes szolgálatát csinálja, és a harmadik olyan tizenöt-tizenhat éves.

(egyébként az én héber nevem is Aviva)

Fotó adatai


Centropa

https://www.centropa.org/hu/photo/leb-erzsebet-es-csaladja?fbclid=IwAR0qoyBFcxzQ0lPzvfSfnlpGy-crJ1sgArklOpcZFmPnfi9nXgszsxjI78g



Gyári anyagbeszerzési iroda vezetője. Felesége is zsidó. Két lány (Amerika, Svédország). Mindkettő orvos. Léb Erzsébet Makó (Csanád Háztartásbeli Léb Henrik Schul Vera (szül. (szül. László vm.), 1903 / Tel- (Bagota Léb Vera) Erzsébet) Aviv, 1987 /Komárom vm./, (Marosvásárhely, (Izrael) 1900 Tel-Aviv, 1926 /Románia/). Ratosnyán 1984 /Izrael/) Férj: Schul (Maros-Torda Földbirtokos és Adalbert vm.), biztosítási szemészorvos, Marosvásárhelye ügynök. (apja: Schul n, Ratosnyán, Ratosnyán fával Henrik). (A férj Kolozsvárott, kereskedett, volt apja és nővére is Aradon és 2-3 mozdonya. kivándorolt Temesvárott Izraelbe.) Lányuk, éltek, végül Aviva egy nagyon kivándoroltak a rendes román lányuk után emberhez ment Izraelbe. feleségül, nekik 3 lányuk van. Hol volt a holokauszt idején? Gettó: Marosvásárhely, téglagyár (1 hónap) (Maros-Torda vm.) Koncentrációs tábor: Auschwitz (Lengyelország) (ott meghalt) 21















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése