2023. február 18., szombat

VÁLSÁG A KEREKASZTALON 2009 FEBR 16

 

(Maradt a Szintézis kerekasztalára is - közérdekűbb - kérdésem, sok részkérdést tartalmazó. Nos, a kerekasztalbeszélgetés 80 percéből 40 (ha nem több) biztos ezek megválaszolásával telt - nagyon megtisztelve is éreztem magam - szinte minden asztalnál ülő "szakértő"-nek volt mondanivalója az érintett témával, problémával kapcsolatban -pedig csak az eredeti eladónak: Tarr Bencének cimeztem a kettéhajtott papirlapot, amit a "kerekasztalra" kellett tenni szünetben -, mert az ő tegnapi előadásához, a "felismerések"-hez kapcsolódott: )

a "kritikus tömeggel" kapcsolatban jutott eszembe, hogy mi erről, azaz a kritikus tömeg hatásáról, - minőségi vált/oz/ást az egész társadalomban elérni tudásáról- csak pozitív értelemben, a spirituális felébredésre vonatkoztatva hallottunk, de: "lehetséges-e ez ellenkező irányban is? negativ erők is ("bizonyos mennyiségű egyed" által képviselve) vajon nem tudnak-e ugyanúgy robbanásszerű minőségi ugrást , változást - de már negatívat! - kiváltani?! (kár lenne!) Nem kétesélyes-e a jövő, attől függően, hogy milyen erők kerülnek túlsúlyba?

ezt a 2. kérdésem vették elő rögtön elsőnek, a "kerekasztalosok", válaszaik túl is léptek rajta, és egész aktuális értelmezést kaptunk. Sajnos -, ami sejthető volt: igenlő válaszban, mindenki részéről; de sokfelől megközelítve (ez a "Szintézis" lényege, bár azt nekünk kell megteremteni a sokféleségből- )egészen a mai u.n. válság mibenlétének értelmezéséig:

Nos:

Tarr szerint a negativ gondolat is hat/hat ugyanúgy, mint a pozitív . Erre hozta fel példának a az un. gazdasági válságot, ami mellé "beállt" mintegy a"kritikus tömeg", s be is vonzotta. És elindult egy lefelé húzó spirál.A tudatnaka teremtőereje van. Szerinte a válság elsősorban az emberek fejében van. És kilábalás is akkor lesz, ha, elhisszük, hogy vége van! A "fejben" kell változni!

Dúl Antal (teológus), természetesnek tartja a jelenlegi "válság"-ot, Nincs ebben semmi különös szerinte (általában mindenről így gondolkodik!); mindig is Káli Juga volt (amióta történelmünk van, egyik korszak borzasztóbb volt, mint a másik); a ki-belégézés, kilégző szakasza. És tulajdonképpen ő is azt mondta, amit Tarr, csak másképp: (az előadásában már említett sémát használva:)"recesszió addig van, amíg tudatlanság van." (minden a tudatlanságból ered!)

Sebeők szerint is : a kritikus tömeg összeadódhat negatív módon is (l- tömegpszichózis jelenségei, tüntetéseken pl.), és a történelemből is erős példákat hoz fel (pl. a nácizmust) a negatívan összegződő szellemi erők politikai történelmi mozgásokat előidézéséről - ezeket próbálja a történelemfeletti "szellem" ellenpontozni.

másrészt a válsággal kapcsolatban arra figyelmeztet, igazi jelentését feltárni akarva, hogy "ne a

ogyasztásra fókuszáljunk végre, éljünk igénytelenebbül!" Ez találkozik a környezetvédelmi célokkal is: fogjuk vissza a fogyasztást, fogyasszunk kevesebb áramot, ne vegyünk több autót! Ez most megvalósul. Tehát nem is kellene negatív jelenségnek felfogni a recessziót - mondja.Viszont a kormányok, a megoldást keresve nem tudnak szemléletet váltani, ellensúlyozással próbálnak orvosolni. (ami persze, természeténél fogva nem is vezethet eredményhez - mondom én.)

László Ruth is egy könyvet emlit (Dúl is már erre hivatkozott):"A mennyiség uralma és az idők jelei"-t. - Energiák átfordulásáról beszél, az alkimiai folyamatról, ami mindenből aranyat csinál. "finomodni kellene"

kellene bizony!

Az előadás folyamán többek közt ő is visszautal erre az úgy látszik megkerülhetetlen kérdésre: válság.

A nagyon "finom" Müller Péter is itt ül köztünk, nagyon figyelve a kerekasztal válaszaira, illetve a kérdésekre. Az előadása kezdetén - felülve a "kerekasztalra" , piros sállal a nyakában - lám nem csak Hankiss hord ilyet!)- "be is vallja", hogy ezt direkt tette, kiváncsi volt a kérdésekre, mert hasonló témában ír könyvet... erre az úgy látszik megkerülhetetlen kérdésre: válság -ő is kitér, mintegy összegzésnek is tekinthető, amit - a szokásos hitelességével és meggyőző erejével - mond, erről a témáról is, beleágyazva a "Törvény"-ről, (dharmáról) mondottakba, ami mindig érvényesül; és az a REND. (Világrend), amiből nem lehet kilépni. (mégha ideiglenesen, ideig-óráig át is hágjuk szabályait) A recesszió (is) el fog múlni, hiszen minden, ami létezik, elmúlik. De

a Kali Jugából nem tudunk kilépni,(vö. Dúl)- legfeljebb kis életkörzetünkben. De benne élünk a Kali Jugában, egy materialisztikus világban, amely a pénzben látja az értéket. És ha továbbra is így tesz, akkor benne is marad. (A gazdaságpolitikusok mind mondanak valamit, mind mást, de fogalmuk sincs a megodásról, mert az ő fogalmaikkal nem is lehet megoldást találni! - csak spiritualizálódva! Csakhogy erre a Kali Juga összemberisége nem alkalmas! (legfeljebb kompromisszumokban tud gondolkodni) A Világrendben most TÉL van. A Kali Juga után majd más lesz. (Miért gondolok én itt folyton Vörösmartyra; "Most tél van és csend és hó és...","Lesz még egyszer ünnepe a világon"...)

De hogy mi lesz a Kali Juga lezárulása után,- megtisztulás, felébredés után - azt -Müller Péter szerint - el se tudjuk most képzelni! Csak őrizhetjük a szép jövő sejtelmét, de az még nincs itt. (Ady: Mag hó alatt?)

Hát akkor várakozzunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése