2021. január 31., vasárnap

a sokszorositás paradoxona

 nem tudom, ki hogy van vele, de van ebben valami félelmetes

pár napja (azaz pont  27-én)  feltettem a holokauszt emléknapon egy szövegem (Ime)

..nem csináltunk semmit...!
..ez a töredék mondat hangzik el sirósan-dacosan egy 4 éves tündéri kisfiú szájából, miközben anyja vonszolná lefelé a lépcsőn, ki az amszterdami lakásukból, de a kisfia nem akar menni, hiába mondja neki anyja, hogy muszáj, sehogyse érti, miért kell szép otthonukat elhagyni, mikor nem is csináltak semmit! leül a lépcsőre, aztán meg vissza is fut a lakásba az otthagyott kedvenc bohócáért, meg a biciklijéért, de nem lehet, nem viheti magával, az anyja visszarohan érte, nehogy elveszítse, lent már terelik hangos kiabálások közepette őket, ugyancsak sárgacsillagos sorstársaikkal együtt egy teherautóra, ami - azzal hitegetik őket - Palesztinába viszi őket, pedig egész máshová, koncentrációs táborba, és főleg a halálba.. mint ahogy a kisfiú apját, anyját is... látjuk a filmen, meghalni, mig a kisfiú nagyobbacska lesz, de még mindig túl kicsi ahhoz, hogy ilyen szörnyűségeken menjen át, amiken a többiekkel együtt ő, Jona, aki sorszerűen Jónás ról kapta nevét, aki a cethal gyomrában élt, és/ de kiszabadult, hát a mi kisfiunk is, végül is, de milyen áron?!... Már meghalt apja emlékképe-látomása mosolya, irányitása segit a kisfiúnak abban, hogy mégis az életet válassza. És a film végén azt is közli a narrátor, hogy tudós lett belőle Hollandiában.) De hogy az emlékei, a szörnyűk, a lágerből, és szülei elvesztésének kiheverhetetlensége biztos nyomokat hagyott benne. Kitörölhetetleneket. És a film is már bennem is.
És később nem tudok nem gondolni arra a pici kislányra is, akit másfél évesen deportáltak, akinek ugyanigy el kellett hagyni az otthonát, egy babával a kezében és egy nagy bőrönddel, - pedig nem is csináltak semmit!- akinek ugyanilyen szemüveges, mosolygós kedves apukája lehetett, de még ennyi időt se tölthetett vele, ő már akkor a munkaszolgálatban volt, ahonnan nem jöhetett vissza, s ez a pici lány ugyanúgy kapaszkodhatott az anyukájába, mint itt a filmen ez a kisfiú, s ha ő nem is emlékszik az átélt lágeremlékekre, mert kisebb volt nála, érzi, hogy benne van minden... örök nyomot hagyva és fel-feltörve, mert akkor miért is lenne számára ilyen nehezen elviselhető ez a film, a szépsége ellenére, és miért érzi, hogy elviselhetetlensége ellenére is végig kell néznie, ... még a késő éjszakai ismétlését is. És nem azért mert most van a nemzetközi holokausztemléknap. (hiszen azt nem is tudta. csak utólag.) És még mindig nem érti. 78 évesen sem. Nem érti ezt az egészet! Ami Jonával meg vele történt, kiskorukban. Meg a szüleikkel. Meg a többiekkel. Akik nem csináltak semmit!!! Miért hát?!





feltettem a zsidó múlt oldalára is, meg a holokauszt utódaira

200 fölött lájkolták, lájkolják, és számtalanon - 100-t közelítve -  megosztották, tovább sokszorositják  ma is...

igen, van ebben valami félelmetes! (szinte Goethe bűvészinasának.  érzem magam...)

nem is  tudom, miért kerülget rossz érzés

mikor a kommentek is  igen "kedvezőek" , együttérzőek

de túlnőttek és függetlenek tőlem (kicsit attól is, amit leirtam, nagyon visszafogottan

nem tudom,,

mintha devalválnám a mondanivalóm

azt a drága gettós képet is...(ami olyan csodálatos módon került vissza hozzám)

****

talán ezért  se publikálok!!!!

pedig kéne....

hiszen az ember (valahol) azért ir , hogy olvassák

hogy eljussanak másokhoz is a gondolatai, érzései...

(s nem magában, magának beszél)

mégis!





5 megjegyzés:

  1. Nem tudok mi mást írni, csak azt, hogy szörnyű.

    VálaszTörlés
  2. Julika, láttad a Born in Auschwitz c.filmet? (a múlt héten néztem a Spectrumon, (On the spot), a két fiatal forgatta)- most esik le, hogy nem tévézel. Talán lesz/van a youtube-on is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Làttam! Epp kifogtam a neten.azóta levették.

      Törlés
  3. Eszter Heléna Görbe
    Miért...? Én csak a rettegésekre emlékszem.... Évtizedekig nem néztem filmeket a témában, még a Schindler lisáját se mertem. Aztán megnéztem. Jó, h. tudsz beszélni róla. Talán könnyebb, mint aki nem teszi. Okvetlen olvasd el Edith Eva Eger A döntés könyvét. Másképp áll az átéltekhez ő és másképp a nővére. A 2020- ban megjelent Az ajándék, c. könyve egy hiteles pszihologus segítsége nem csak túlélőknek.
    2 é.

    Gonda Julia
    évtizedekig nem is nézhettél mert nem volt, Tudok e könyvekről, hallottam is a nőt... az t hiszem nem az én izlésem...(Szerintem én (is) teljesen rendben vagyok!) (amennyire lehetek... adott helyzetben)
    2 é.

    Eszter Heléna Görbe
    Igen. Akkor a film helyett, téma, dokumentum. Hazugnak tartassz?
    2 é.

    Gonda Julia
    Eszter Heléna Görbe MIÉRT? (NEM AKAROK EGÉSZ ÉLETEM MINDEN PILLANATáÁAN EZZEL FOGLALKOZNI! - EGYÉBKÉNT TÉNY -HA KELL TÖRTÉNELMI -, HOGY ÉVTIZEDEKIG (EL)HALLGATÁS VOLT, CSÖND, NÉMASÁG- MINDKÉT RÉSZRŐL) Egyébként meg sose voltam a struccpolitika hive. Semmiben!-Személyes áldozattal nehéz is lett volna!!!
    2 é.

    Eszter Heléna Görbe
    Ná látod én ezért nem nyílok meg más előtt.
    2 é.

    Eszter Heléna Görbe
    Ennyit is sajnálok!
    2 é.

    Gonda Julia
    Mindenki máshogy csinálja...


    Paloczi Gabi
    Gonda Julia . Valoszinuleg a csapbol kellene folyatni, addig, amig nem epul hitelesen bele az emberek agyaba. Mas is lehetne aldozat, aki nem arra a kaptafara keszult.

    Gonda Julia
    tévedsz, akkor még inkább megszokják, és növelné a hatalmukat!!!

    Paloczi Gabi
    Nem igy van nagy alapon

    Gonda Julia
    Paloczi Gabi klisékkel nem lehet harcolni, hatástalan!"nagy alapon" pláne nem. Csodálom, hogy nem érted. Ámbár ez a bejegyzés MÁSRÓL szól! Úgy látszik arra nem vagy érzékeny.

    Anna Dévai
    Szégyen-gyalázat, hogy ez megtörténhetett.

    Anna Dévai
    Szégyen-gyalázat, hogy ez megtörténhetett.

    Gonda Julia
    egyetértek


    Anna Dévai pedig gondoljatok bele, hogy ilyen ma is elofordul. Nem a zsido aldozatot akarom kicsinyiteni, de ott van a csiraja ma is. Ezert lehet kihasznalni, mert ez a mas ember gyulolete ott van. Ezert vannak a haboruk ezert irtja egyik Afrikaans nep…

    Anna Dévai
    Nem szabad elfelejteni. Beszélni kell róla.

    Anna Dévai
    Sajnos, nem kell Afrikáig menni a példáért. Gyűlölet és karaktergyilkosság itt is van.

    Gonda Julia
    azért a holokauszt ennél jóval több volt!!!! Nehogy már Demeter hibájába ess!!!!



    EZEN A NAPON
    3 évvel ezelőtt

    VálaszTörlés