2020. június 5., péntek

egy különleges nap

100 évvel ezelőttre emlékeztünk  gyászosan, mégis volt valami szép, felemelő és ünnepi..

100 éve volt Trianon, az ország nagyjának (kétharmadának?) leszakitása a térképről, de nem csak onnan, hanem az emberek szivéből, egy csomó magyarnak született ember költözés nélkül más országba, külföldre került ripsz-ropsz (irt is unokabátyám anyjáról egy verset, azt hiszem Munkácson született, nem mozdulva onnan is 7 ország lakója lett) s az én most kutatott őseim is szerteszét születtek, olyan helyeken, amik ma már nem Magyarországhoz tartoznak (Vágújhely, Pozsony - Szlovákia, Szerbia: Szabadka, Bácsmartonos, Románia :Arad, és  Gonda ősem is Sátoraljaújehely, ugyan csak határhely, de gyunúsan feljebb jöttek a felvidékről....a Kárpátokról.(Emlékszem nagybátyám egyszer direkt ezért szerezte meg Illés Béla Kárpáti rapszsódia c. művét)



egy kvatettel kezdődött az ünnepség, megbújva, ,a városháza előtti- melletti züldben,a már ismert zenészeink kedvesen és jól játszottak, (a vezetőjük közölte , ők is érintettek, ő szabadkai,a csellós meg aradi)és csodás klasszikus dallamokat (Brahms, Purcell, Bach. Air zenéltek nekünk , kik végül járdára torlódtunk )s már megint méltatlan hangoskodásban, be is kellett fogni a fülem) , közben pedig a zászlókat  - egy magyar és egy mától újra Csanád- Csongrád megyeit igazgathattak a lányok, fiúk, rendőri hangos rendelkezésekkel, le föl járással, süketen, érzéktlenül a finom dallamokra,  mintha csak úgy mellékesen zenéltek volna mellettük olyan csodálatosan,.... na végre sikerült felhúzni a zászlót, bár a csánádi kicsavarodott .-- mégis csak, és zúgtak-bongtak  a harangok, mind, az egész országban!!!!!



aztán átvonultuk..a kopjafához? a Petőfi parkba, hogyhogy? ott nincs kopjafa! dehogy nincs! mára csináltak egyet Trianon emlékére ,alatta Nagymagyarorszg alakú virágoskerttel



beszélt a polgármesterasszony, s jaj még énekelt is a végén, sajnos,  Magyarországról ill Boldogasszonyról (hát, én nem tudok nem gondolni Mirjamra a zsidó lányra, asszonyra ilyenkor ! ugye nem baj?! bár ez a katolikus magyarság néphimnusza áll a wikin Is: Boldogasszony anyánk : Magyarországról, Édes hazánkról,ne feledkezzél el szegény magyarokról.... " Isten adja, igy legyen csattant rá a szokásos prózai zártlat, frázis..




aztán a megye kitüntet Csanádi éremmel.... 




 (elmaradhatatlan biciklimmel én vagyok a távolban)

s következik az ünnepi műsor..(kicsit giccses de van benne pár szép jelenet)
A Forgatós együttes Trianoni táncjátéka....




Végül 100 szál fehér rózsát raknak a kopjafa alá,  Nagymagyarország határa mentén....:




én láttam, jól? hogy volt aki sirt is....

de általábán mindenki vidám volt és boldog inkább, mint ha egy nagy népünnpély részese volna (nem tartottuk a távolságot(hogy lássunk) nem volt maszk rajtunk, (hogy ne fulladjunk), elfoglaltuk a parkot, szabadok voltunk, újra, végre , valahára..... a gyerekek is összevissza ugráltak, futkostak  nem lehetett féken tartani őket(persze mit tudnak ők 100 évekről, trianonokról...)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése