2020. június 10., szerda

dr Lydia Sicher Bak pszichiater

újabb hiresség családfámon, a geni értesitett róla!
szerencsére a google is tele van vele, igaz, főleg német nyelven (igy tudom nélkülözni az ADT-t)
ő is rabbi Élieser Jozef Bak leszármazott, unokája  , tehát az ükanyám Bak  Ungar Maria unokahúga -pszichiáter, Adler munkatársa és követője ! asszisztense, sőt,  Amerikába távoztakor rábízta bécsi intézete igazgatását,amig  1938-ban Hitlerék nem zárták be....

Bécsben  született 1890   december 19-én, 



meghalt 1962. április 2-án  Los Angelesben




apja Móritz Bak, (sz 1850 szeptember 17, Szegeden. meghalt 1931  december 23 Bécsben) (ő Elieser Jozef Bak fia! ükanyám testvére) Lydia volt a három gyerek közt a legfiatalabb
anyja Amália Bak (Eisner),

lánytestvére Dóra Bak,( sz 1989     Bécs, oktober -?)

fiútestvére:Josef Leo Bak (1984 október 27 Bécs, h 1973. okt 22)

született: Lydia BAK

férje dr Harry Sicher





Lydia 1910 -ben végzett az első bécsi humán lánygimnáziumban, 1916-ban pedig a bécsi egyetemen szerzett orvosi doktorátust. Férje, 1913--tól, Harry Sicher, a bécsi egyetem anatómia professzora volt,




 önként vállalkoztak arra, hogy csatlakoznak az osztrák hadsereghez. Feladatuk volt harcolni a tifusz ellen a fronton Montenegro közelében,és Boszniában,és a malária ellen Olaszország megszállt részein, két évig    (férjéről esetleg külön is irok, hires ember ő is..)

A háború után patologiát, anatómiát, radiológát, és állattani tanulmányokat folytatott, 1922-ben doktorátust nyert utóbbiból,

Következő hat évben , 1928-ig, pszichiátriában és neurológában dolgozott, a bécsi egyetemen, dr Julius Wagner-Jaureggel ő Nobel dijas paszichiater (1857-1940), épp 1927-ben kapott orvosi Nobel-dijat




és Otto Pötzllel (1877 -1962) 



Lydia második sor 3. baloldalon

részmunkában a bécsi poliklinika neurológiai osztályán is dolgozott.

 végül 1926 és 1932 között folytatta képzését pszichiátriai szakképzéssel.

Sichernek klasszikus végzettsége volt; tudott olvasni latinul és görögül, és beszélt németül, angolul és franciául. Tanította magának a szerbhorvátot, mert amikor a hadseregben a határ közelében szolgált, felkérték, hogy tartson előadássorozatokat a kórházi személyzet tagjai számára, akiknek ez az anyanyelvük az volt.

Amikor Sicher 17 éves volt (1907-ben), már érdeklődött Adler munkássága iránt. Alfred Adlerrel 1919-ben találkozott, amikor konzultált vele az egyik betegével kapcsolatban. Élénk figyelemmel kísérte a pszichoanalízist, valamint Freud és Adler csoportja fejlődését. Leírta, hogy Freud hogyan tudta elmondani az embereknek, hogyan kerültek bajba, de nem biztosította a kiutat a nehézségeikből. Adler viszont rámutatott a lehetséges utakra, amelyeket az emberek megtehetnek annak érdekében, hogy megszabaduljanak a problémáktól.




Sicher később Adler alatt dolgozott, asszisztenseként, s az igazgatója lett a bécsi Mariahilfer, Franz-Josef Ambulatorium Idegrendszeri Klinikájának, amelyet Adler indított. Amikor Adler 1929-ben elhagyta Bécset az Egyesült Államokba, hogy átvegye a Long Islandi Egyetem orvosi pszichológia tanszékét, Sichert utódjaként a klinika igazgatójává és a bécsi individualpszichológiai társaság igazgatójává nevezték ki.  Sicher vezette az osztályt, amíg Hitler kilenc évvel később, 1938-ban bezárta.1929 és 1938 között osztályokat tanított és előadásokat tartott Angliában, Hollandiában, Lettországban, Litvániában és Lengyelországban, 

(van egy cikk,ami hat nőorvos tudományos életét ismerteti a Bécsi Egyetem Neurológiai és Pszichiátriai Klinikájának személyzetével 1927-ben, abban az évben, amikor annak igazgatója, Julius Wagner-Jauregg elnyerte a Nobel-élettani vagy orvosi díjat. Mind zsidó származásúak voltak, és az 1930-as években el kellett hagyniuk Ausztriát, hogy elmeneküljenek a nemzetiszocialista rezsimtől. Az agytudomány és a mentális rendellenességek szilárd hátterével Alexandra Adler, Edith Klemperer, Annie Reich, Lydia Sicher és Edith Vincze tudományos karriert folytatott az Egyesült Államokban, míg Fanny Halpern 18 évet töltött Sanghajban, ahol lefektette a modern kínai pszichiátria alapjait. , mielőtt Kanadába megy. Orvosi karrierjük hajnalán ők voltak az első nők, akik neurológiát és pszichiátriai gyakorlatot folytattak, mind Ausztriában, mind a tengerentúlon....).

1938-ban tehát el is hagyta Bécset Lydia, .1939-ben az Egyesült Államokban telepedett le.(miután egy évet Angliában töltött, súlyos autóbalesete miatt, közben férje már az USÁ-ba költözött)

Amerikában az adleri pszichológiai társaság elnöke,  és a Journal of Individual  Psychology szerkesztője 

tanított individuálpszichológiai különböző intézményekben Utahban  és a University of Utah-ban . 

1941-ben költözött Kaliforniába, Los Angelesbe, ahol 1948-ban ő alapította meg a Institute for Individual Pszichológiai és a Child Guidance Clinic -t,  Bakersfield -ben

 (míg a férjét anatómiaprofesszorként alkalmazták a Chicagói Illinois állambeli Loyola Egyetemen.)

.Pszichiátriai szakmai tevékenysége mellett Lydia Sicher Los Angeles-ben egyéni pszichoterápiás munkatársként is részt vett. Az 1940-es évek végén Paul Brodskyval együtt megalapította a Los Angeles-i Individual Pszichológiai Intézetet -  ketten már ismerték egymást Bécsben töltött idejüktől, ahol Brodsky az Individual Pszichológia Egyesületében is dolgozott_ s létrehozták a hátrányos helyzetű iskolás gyermekek és szüleik individual pszichológiai oktatási tanácsadó központját.

1949-ben Sicher részt vett egy jövőbeli egyéni pszichológusok képzési létesítményének felállításában is Los Angelesben. 1953 és 1954 között végül az Adler Pszichológiai Amerikai Társaság elnöke. 1962. április 2-án halt meg Los Angelesben.




Lydia Sichert, ahogy Clara Kenner írja róla, "nagyon jó, bár eleven és szigorú terapeutanak tekintik"

Úgy tűnik, hogy ez alig érintette  hátrányosan a terapeuta népszerűségét, mivel azt állítják, hogy figyelemre méltó sikert tudott elérni terápiáiban, mivel a szigorú felület alatt mélységes segítségvágya és megbízható személyisége mindig észrevehető volt. 

***
Adler életrajzírója, Phyllis Bottome betekintést nyújt Sicher képességeinek értékelésébe is:

Dr. Lydia Sichernek ragyogó agya volt....szeszélytelen; ezért pontosan olyan ember volt, aki leginkább Adlerhez hasonlit  orvosként. előadóként, Dr. Lydia Sicher munkája  a legmagasabb színvonalú volt ; számos olyan tulajdonsággal rendelkezett, amelyeket Adler a legmegfelelőbbnek tartott mind az individual  pszichológia terjesztésében, mind pedig személyesen. Humorának száraz és megragadó jellege volt.....

Sicher sikerei a betegeikkel figyelemre méltóak voltak. Nyilvánvalóan őszinte volt, és talán egy hétköznapi ismerősnek kegyetlennek tűnhet  a bánásmódja; de a felszín alatt, és nem is messze alatta, a segítségre irányuló vágya és  megbízható személyisége nyilvánult meg. 

Sicher és munkatársa Plewa több mint három ezer esetet kezelt egyéni pszichológiai módszerekkel. Ezért páratlan tudásuk volt Adler elméleteiről, valamint a mentális betegségek vagy instabilitások sokféle változatában alkalmazott kezelésekről.

--------


Az Egyesült Államokban töltött évei alatt Sicher az Adleriai Pszichológia Amerikai Társaságának elnöke és a Journal of Individual Psychology folyóirat szerkesztőbizottsági tagja volt. Különböző pozíciókat töltött Utahban, köztük: konzultációs pszichológus az Utah Családszolgálat Társaságában és az Ogden Juvenile Courtban; az Utah Egyetem Bővítési Osztályának és a Logani Mezőgazdasági Főiskola előadója. Minden iskolában előadásokat tartott, igy  a Szociális Munka Iskolájában. Európában is, oktatóként és tanárként volt nagy igény rá, (talán a Bottome fent leírt tulajdonságai miatt).

1941-ben Los Angelesbe költözött, és 1948-ban Los Angelesben megszervezte az első adleriai csoportot: az Individual Pszichológia Intézetét. Az intézet támogatta az Alfred Adler Tanácsadó Központot, amely alacsony jövedelmű csoportoknak nyújtott szolgáltatást, és órákat és előadásokat tartott laikus embereknek. Ebben az időszakban létrehozott egy gyermeknevelési klinikát Bakersfieldben, Kaliforniában. Néhány évvel később hozzájárult a Los Angeles-i Alfred Adler Társaság létrehozásához, amely szervezet az adleri koncepciók és technikák szakembereinek képzését végezte. Ez idő alatt klinikai pszichiáter asszisztensként szolgált a Los Angeles-i Pszichiátriai Szolgálatnál, valamint a libanoni kórház Cedarjainak pszichiátriai járóbeteg-osztályának alkalmazottja,


Lehet, hogy legnagyobb hozzájárulása a jövőhöz még nem látható, mivel az általa tanított emberek továbbra is másokat tanítanak., de a lényeg az, hogy továbbadta tudását hallgatóinak.

Mint mondta: "Az emberek közötti kapcsolat olyan, mint egy kavicsot az óceánba dobni és a koncentrikus körök mozgását ezzel  előidézni. Bár nem mindig látjuk, hogy milyen messzire mennek ezek a körök, ennek ellenére mégis vannak. Ez a mozgás tovább mozgatja  a víz részecskéit, még akkor is, ha a mozgás nem látható. Ugyanezen módon minden ember cselekedete fontos és a halhatatlanná válása megmarad. "





Lydia Sichert ragyogó pszichiáternek és oktatónak tartották. 
Adler számára ideális feltételeket teremtett az individual pszichológia terjesztéséhez. 
Figyelemre méltónak ítélték a betegekkel való sikereit,  

Alfred Adler helyesen hangsúlyozta az élet első éveinek fontosságát, az érzelmi támogatás fontosságát és a közösségérzet előmozdítását. "Ha egy gyermeket Kínában bárhol vertek" - mondta egyszer Lydia.a mi hibánk, mert azt mutatja, hogy még nem dolgoztunk eléggé. Ha valahol az emberek szembeszállnak, és nem embertársakként viselkednek egymással, akkor együttesen felelősek vagyunk,[...], és csak akkor, ha mindenki megad minden segítséget az élet fejlesztése érdekében, minden ember javára, akkor tettük meg  a kötelességünket.( Lydia Sicherheit 1937-ből).

Sicher jelentősen hozzájárult a pszichológia fejlődéséhez
kb 243 publikált cikket irt, de sajnos csak 24-t csak angolul

sajnos nem annyira maradt fent neve,mint kellene, de
sok történettel, metaforával egészitette ki Adlert

pl


Életmód: Az élet, mint a folyó

Sicher folyó metaforája szemlélteti az ember döntéseit, hogy sodródjon, vagy hogy átvegye az irányítást és befolyásolja az élet helyzeteit. "Az emberek mindenféle dolgot megtehetnek a folyóban, el tudnak sodródni, vagyis követhetik a körülményeket. Aztán kiköthetnek, ahol a folyó ki akarja kötni őket. Aztán jön egy újabb izgalmas hullám, és elviszi, egy ideig kiszabadítja őket egy másik helyre, ahol nem akarnak lenni. Aztán azt gondolják, hogy a folyó körülményeinek áldozatai. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy az emberek menjenek oda, ahova akarnak, figyelembe véve az aktuális helyzetet Úszni és kijutni -  megközelítőleg ott lehetnek, ahol akarnak lenni, vagyis figyelembe veszik a folyó körülményeit, és megteremtik a saját mozgásukat is. Nem olyan uszadékdarabok, amelyek elhajlanak vagy beragadnak valahova. Ezek a sodródó fadarabok azok az emberek, akik "lehetettek", és amikor öregednek, arról beszélnek, "mi lehetett volna". Ezeket a sodródókat látjuk az idegrendszerben és más nehézségekkel küzdő emberekben. Felejtsük el, hogy van beleszólásunk ahhoz, amit örökségünkkel használni akarunk. Megmondhatjuk, mit akarunk használni a körülményeinknek, és hogyan akarjuk befolyásolni a környezetünket. "

Továbbá azt állítja, hogy az emberiség egyik legnehezebb következménye az a szerepe, amelyet az emberek játszanak a saját és mások életében. Egy másik probléma: azok, akik egyáltalán nem akarnak szerepet játszani.



Egyedülálló nézete az emberi állapotról mindig pozitív és reményteljes. Megmutatja a hibáink kijavításának útját azáltal, hogy javítja másokkal való kapcsolatunkat. Ebben követi Adler nagyszerű hozzájárulását mindannyiunk számára.


http://www.adlerian.us/sic-bio.htm

**********

 71 éves, volt bécsi pszichiáter és Dr. Alfred Adler kollégája tegnap meghalt ... , (újságcikk) (1962.ápr. 3. Los Angeles)


Róla:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése