2020. június 11., csütörtök

dr Harry Sicher - (dr Lydia Bak férje)

belekapva  Lydia környezetébe, irok férjéről is, bár elváltak (?)...
de tartalmas éveket   töltöttek együtt (Bécsben még, biztos)

Harry Sicher osztrák, amerikai fogorvos és tudós

1907 ben végezte el az állami gimnáziumot, majd a bécsi orvosi egyetemet, ahol 1913 március 13-án kapott doktori fokozatot általános orvosként.Már tanulmányai során demonstrátorként dolgozott az anatómiai intézetben. Julius Tandler vezetésével, 1911 és 1913 között,és egész életében hű maradt e témához.

Tanulmányai befejezése után úgy döntött, hogy fogorvosként folytatja. A fogászati intézet asszisztense 1914-1920-ig, ezt három év (önkéntes) katonai szolgálat szakitotta félbe.. 1920-ban habilitált fogorvos, magánoktatóként, 1933-ban docensnek nevezték ki s a klinikai gyakorlatban, oktatásban, kutatásban dolgozott

1938 ban kizárják  a Bécsi Orvostudományi Egyetemről a nácik,  rasszista okokból (zsidósága miatt)

A bécsi egyetemen 1938-ban, amikor a nemzetiszocializmus hatalomra került, több mint 2700 főleg zsidó egyetemi tagot bocsátottak el, majd kiűzték és / vagy meggyilkolták - oktatók, hallgatók és adminisztratív személyzet, valamint több mint 200 embert megfosztottak tudományos fokozatuktól . /70 évvel az úgynevezett Anschluss és a Pogromnacht (cinikusan: "Reichskristallnacht") után a Bécsi Egyetem 2008-ban megemlékezik erről az igazságtalanságról és ...)


Minden zsidó alkalmazottat elbocsájtottak! (pl Orbán Bálintot is)
Ők voltak a híres, 1923-ban alapított „Wiener Schule” képviselői, amelyek világszerte hírnevet szereztek a periodontális betegségek mikroszkopikus tanulmányainak publikálásával, emberi boncolási anyag felhasználásával. A nevüket sok ország nem ismeri, de Amerikában nagyszerű hírnevet értek el, és tudományos tevékenységüket nagyra becsülték és tisztelték. 

Előbb Nagy-Britanniába emigrált Sicher,  ahol nem engedték fogorvosi gyakorlását.. Tovább utazott az Egyesült Államokba, ahol 1939 júniusától a neuroanatómia asszisztens professzora lett Chicagói Orvostudományi Iskolában.

Harry Sicher 1974. december 9-én, Chicagóban halt meg, 85 éves korában. 

Elhagyta a második feleségét (is?) , de nem volt gyermeke.(ezt a megjegyzést nem nagyon tudom értelmezni:(

***

Voltaképpen világhirű és nagyrabecsült fej- nyaki és fogászati anatómus volt, klinikai gyakorlattal, oktatással és kutatással

1938-ig kapcsolatban volt a bécsi egyetemmel,  akkor menekülni kényszerült, Hitler annektálása után, mint az egész zsidó értelmiség is Európából

Chicagoba emigrált 1939-ben, és  a Loyola Fogászati ​​Iskola anatómiai osztályának elnökévé vált, amíg 1960-ban emeritus professzorává . (1942-től Loyola Egyetemi Fogorvosi Intézet Anatómiai és Szövettani Intézetének igazgatója Chicagóban, ahol 1960-ban 
visszavonult.)



55-ös fotó:  november 3 Fogorvosi szövetsésg konferenciája: Dr. Harry Sicher, Loyola, a Chicagói Anatómiai Osztály elnöke és főlszólalója. 50: L - Dr. Dr. Robert McNulty az USC Fogorvos iskola dékánja. Dr. Harry Sicher; Jack S Rounds, az egyesület elnöke.









Harry Sicher tudásának és tudományos hatékonyságának mértéke megdöbbentő volt. Tanulmányozta és megértette számos tudományos tudományág komplexitását, ideértve az antropológiát, az alkalmazott fej-, nyak- és orális anatómiát, biológiát, csont anyagcserét, összehasonlító anatómiát, embriológiát, endokrinológiát, entomológiát, evolúciós biológiát, szövettanot, elzáródást, patológiát és fiziológiát. 

Együttműködése  Orbán Balinttal és Joseph P. Weinmann-nal különösen eredményes volt. 

Az osztályteremben tanítási készségeiről  legendák szálltak. 

(előadóként évtizedekig beszélt  fogászati, orvosi és speciális közönséggel.)

 Ritka volt az a képessége, hogy leírást adjon az emberi test élénk életéről. 

Számos könyve, az Orális anatómia (1949), 





A csontok és a csontok (1944)




valamint (Orbánnal közös) orális szövettana és embriológiája (1962, 1966, 1972) tekintélyes tankönyvekké váltak a fogorvosok számára az egész világon.

(már 1920-ban az "Ólom-érzéstelenítés anatómiája és technológiája a szájüreg területén" című tankönyvében leírja a különféle helyi érzéstelenítés száj területén történő végrehajtásának pontos eljárását, amelyet sok fogorvos fogadott el.  Sicher munkája az orális anatómia sarokköve,   fogászati tananyag. A fogszabályozó orvos figyelembe veszi a fej és az arc növekedésével kapcsolatos megállapításait.)
Pályafutása során, 1911 és 1970 között, Harry Sicher mintegy 145 tudományos cikket tett közzé a világszerte elismert szakirányú folyóiratokban, amelyekben a fogászat minden szakával foglalkozott. Jelenleg 6 tankönyve van, 4 németül és 2 angolul, 
Az "Orális anatómia" című munkáját 4 nyelven tették közzé, és sok évtizeden át sok országban vált a fogorvosok általános anatómiai tankönyvévé. 1988-ban jelent meg 8. kiadása. A csontok és állkapcsok fejlesztésének számos tanulmánya révén  Sicher nagyszerű elismerést kapott a fogszabályozó szakemberek körében .
Tanulmányozta és megértette számos tudományos tudományág komplexitását, ideértve az antropológiát , az alkalmazott fej-, nyak- és száj anatómiát, biológiát , csont anyagcserét , összehasonlító anatómiát, embriológiát , endokrinológiát , entomológiát , evolúciós biológiát , szövettanot , okklúziót , patológiát és fiziológiát.Különösen eredményes volt Orbán Balinttal és Joseph Weinmannnal való együttműködése. Vendég előadóként évtizedekig tartott előadásokat fogorvosok, orvosok és szakemberek számára. 
Ritka didaktikai képessége volt az emberi test egyértelmű ábrázolására. 
Számos könyve, az Orális anatómia (1949), A Csontok és csontok (1944), valamint az Orális szövettan és embriológia (1962, 1966, 1972) hiteles tankönyvekké vált a fogorvosok számára szerte a világon.

Publikációi:
  • A foghúzásról, Urban & Schwarzenberg, Berlin, 1937
  • Általános és helyi érzéstelenítés a fogászatban, Urban & Schwarzenberg, Berlin, 1936
  • Fogorvosok anatómiája, Julius Springer, Berlin, 1928
  • Vezetési érzéstelenítés anatómiája és technológiája a szájüreg területén, J. Springer, Berlin, 1920, 1925 [1]
  • A koponyák anatómiai vizsgálata fogak helyzetbeli rendellenességeivel, Urban & Schwarzenberg, Berlin, 1920
  • Anatómia a fogorvosok számára, 1928.
  • Csont és csontok: a csontbiológia alapjai 1944
  • Fogtechnikai kézikönyv: a fogtechnikáról és a fogászati ​​gyakorlatról szóló információs kézikönyv, amelyet elsősorban a fogászaton kívüli szakmák számára készítettek
  • A temporomandibularis ízület rendellenességei: diagnózis, kezelés, a fogak elzáródásának viszonya
  • Masztifikáló készülék az óriáspandában és a medvékben, 1944
  • Az adaptív áll
  • A foghúzásról







 (bocsánat a különböző forrásokból származó esetleges ismétlődésekért, nem tudtam mind kiküszöbölni!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése