2024. február 19., hétfő

cirkusz

 Lányom cirkuszban volt (a munkatársaival de a fiát is elvitte)

érdeklődtem előre, mit fognak látni, állatok lesznek?

nem - nyugtatott meg - már jóideje ez tilos

ez tényleg nagyon megnyugtató, nem is tudtam róla,

emlékszem mi is voltunk egyszer a Nagycirkuszban vele, kislánykorában, de olyan elviselhetetlen szag volt bent, hogy - ahogy ő emlékezett, és tényleg, ki is fordultunk... =(azt mondták, az állatoktól--- akkor még)

Az artisták nagyon jók voltak (különösen az oroszok - ami nem lep meg)...őket meg agyonfélteném...


Makóra néha jöttek vándorcirkuszosok, de sose mentem el..

viszont volt egy maradandó élményem

egyszer az erdőben ütöttek sátrat, s én kisétáltam, és a sátor mellett láttam egy bohócot, lábat mosni, de olyan szomorú jelenséget még sose láttam , amilyen ő volt

tudom, legendás a bohócok belső szomorúsága a vigyorgó ábrázat mögött

de ez most ki is ült a sminkelés mentes , pihenő de elcsigázott arcra,,,

sose felejtem el...azt a fáradt, öreg embert, ahogy ült egy sámlin, lábát áztatva...


(most jut eszembe, honnan is tudhattam, hogy ő egy bohóc, mikor semmi bohócos nem volt rajta - de biztos az volt)

6 megjegyzés:

  1. János Puszta
    A komédiát a drámától csak egy hajszál választja el. Az a "bohóc" akit már jól kupánvágott az élet drámai oldala, tudja, ami az egyénnek tán tragédia, az a sokaságnak nagyon szórakoztató mulatság. A bohóc kiválósága annál jobb lehet, minél mélyebben érintette életét a tragédia.
    Az lehet, sokan ujjongva fogadják ugyan az állatok cirkuszokbóli kitiltását, ám imádják az élet más területén való használatukat. Hány állat szolgálja az embert más területeken, a fuvaros állatoktól a kisérleti állatokon keresztül a lakásokban tartott, sanyargatott, anyonhizlalt kedvencekig. Róluk szemérmesen hallgatnak az aggódó állatvédők, akkor, amikor a cirkuszok állatai sokkal jobb körülmények között élnek, hiszen társai az artistáknak, mint a láncon tartott, igába fogott, agyonhizlalt úgynevezett haszon, vagy hobbi állatok.
    Az írás, úgy, igazából nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tamás Kátai
      János Puszta Az állatvédők a "fuvaros" (ilyenből egyre kevesebb van) és kísérleti állatokról sem hallgatnak. Viszont a cirkusz önmagában egy meglehetősen túlhaladott jelenség, ahonnan a teljesen feleslegesen hurcolt állatok kivezetését a világ más problémáitól függetlenül is csak üdvözölni lehet.

      Törlés
    2. János Puszta
      Tamás Kátai nagyon érdekes, hogy visszavágójában is csak a cirkuszi állatokról cseveg.
      Fuvarosokról csak annyit, vidéken van még belőlük, csak ki kell fáradni a városfalakon kívülre, ha nem is fuvaroznak, de dolgoznak az embernek, igénye szerint.
      Nagyon betanult a cirkuszról alkotott véleménye. Nem elavult, csak elhanyagolt területe a műveszeteknek. Az ökölvívás, a ketrecharcok mennyiben korszerűbbek a cirkuszi, akár a földi, akár a légi tornáknál?
      Arról nem szólnak az állatvédők, hogy a horgászat mennyiben sport? Azért, mert esetleg van horgászjegye a vezetőknek?
      A horgász, gyilkos horoggal megakasztja a hatat, fárasztja órákig, kivonszolja a partra, mércsikéli, megpuszilja, majd elereszti áldozatát. Ez nem állatkinzás? Ez sport?

      Törlés
    3. Tamás Kátai
      János Puszta Bocsánat, azt írtam, hogy a világ más problémáitól függetlenül is csak üdvözölni lehet a cirkuszi állatok jelenségének megszűnését. Ezen kívül természetesen rengeteg más ügy is létezik, a sporthorgászatot sem támogatják sokan, én magam sem, és nyilvánvalóan ezernyi más ügyben is szükséges lenne a változás. Az emberek és állatok számára egyaránt nyomorúságos körülmények között utazó vándorcirkuszok ideje azonban kitelt, nincs már létjogusultságuk. Ez a morbid szórakoztatási forma elveszik, a modern cirkusz egészen más műfaj, más keretek között, más hangsúllyal.

      Törlés
  2. László Müncz
    bohóc sokszor vigasz és reményt sugároz gondolj csak ZOLI bohócra ,több tucat gyerek utolsó óráit tette vidámmá a legnagyobb reménytelenségbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez egy NAGYON szomorú történet, és reménytelen! Tudod mi lett a vége =végük)!!!

      Törlés