2023. január 5., csütörtök

két évszám


ha meglátok két évszámot kötőjellel összekötve, valaki neve után,  máris beleborzongok

(pedig a fele mindenkinek születése őta készen áll)

de az a második lezáratlanná és visszavonhatatlanná teszi - végérvényésen.

egy élet... kezdete és vége - két szám közé szorítva



megdöbbentett tegnap Morcsányi Géza neve után...

én nem ismertem őt közvetlenül, de ki ne ismerte volna mint a Magvető könyvkiadó nagytekintélyű , nagyformátumú igazgatóját, mint dramaturgot s számtalan orosz irodalmi klasszikus forditóját, nomeg egy dijazott film főszereplőjét (engem ez a meglepő szereplése  hagyott a leghidegebben)

egyből lányomra gondoltam, aki őáltala került a Magvető kiadóba immár 10 éve

egy próbaszerkesztéssel egyből felvette szerkesztőnek, s azóta már főszerkesztő, és imád ott dolgozni, mégha rengeteget is. azt hiszem igazi tanitómestere volt a Morcsányi (aki időközben ugyan elhagyta konkrétan a Magvető igazgatását, de azt hiszem szelleme ottmaradt...s a Magvető neki köszönheti ma is, ami...

mindössze 70 évig élt, (ez ma már nem számit nagy kornak). olvasom két lánya, unoka marad utána felesége mellett (akiről egyébként mint Malackáról évekkel ezelőtt láttam egy megrázó filmet, a rákkal való sikeres küzdelméről...A férjének nem sikerülhetett? (olvasni utalásokat betegségéről, bár mindenkit váratlanul és megrázóan ért a hir)

 látom, két órája lányom is felrakta ugyanezt a képet a Magvető nekrológjával, remélem nem viseli meg túlságosan, erős lány! 

1 megjegyzés:

  1. Tamás Gábor
    minderről a makói könyvtár oldalán egyetlen sor sincs...)))

    Gonda Julia
    Tamás Gábor nem lep meg

    VálaszTörlés