2022. november 23., szerda

Timi kötete az alma materünk könyvespolcán

 

"A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.
Turi Tímea: Anna visszafordul
„Anna visszafordul a peronról
A szerelmek története mind hasonló egymáshoz.
Minden házasság a maga módján az.”
Turi Tímea Makón született, 2008-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán kommunikáció és magyar szakon. 2004-től a Szegedi Egyetem című hetilap munkatársa. A Magyar Rádió külsős újságírójaként dolgozott. 2012-től a Magvető Könyvkiadó szerkesztője, 2017-től főszerkesztője. Költő, író, főszerkesztő, Móricz Zsigmond-ösztöndíjas. Az Anna visszafordul a szerző előző köteteinek kérdéseit tovább- és máshogy gondolva továbbra is a felnőtt élet döntéshelyzeteit kutatja, a kortárs társadalmi problémákat az egyén megszólalásának lehetőségein keresztül vizsgálva. A kötet 2017-ben jelent meg.
A Magvető Kiadó verseket tartalmazó kiadványainak egységes a borítója, így Turi Tímea kemény fedeles műve is alkalmazkodik társaihoz. Nem csak a borító, a cím is csábító, utal a híres orosz klasszikusra, Anna Karenyinára „mi lett volna, ha” módon. Nem csak nőversek, ugyanúgy, mint korábbi műveiben, itt is fontos szerepet játszanak a férfi-női viszonyok, szerelmi és baráti kapcsolatok, családi kötődések, anyaság témaköre. Nem csak hétköznapi szereplők, hanem irodalmi karakterek is megfordulnak egy-egy oldalon: Bovaryné, Sámson és Delila, Anna Karenyina vagy az Ezeregyéjszaka mesemondója, akik a múltból építkeznek, de a jelenbe tekintenek.
Turi Tímea egy interjújában azt mondta: „Én szerkesztőként és olvasóként is azokat a műveket részesítem előnyben, amelyeknek van közük az életemhez, segítenek eligazodnom.”

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése