2014. október 22., szerda

nemzedéki anomáliák

nekem duplán szomorú volt a popfesztivál 40 vigsznházi mostani előadása
mert 40 éve nem láttam a legendás előadást (csak Szegeden egy másikat)
s mert most , s ahogy láttam a visszáját



valójában nagyon is ismertem annak idején is, bennem élt, tudtam kivülről... (együtt a Déry könyvvel - azt is tanitottam is)

elsőként vettem meg a bakelit lemezt (most a CD.-t, közben volt egy magnókazetta is)
és mutogattam fűnek-fának, amerikai unokabátynak (aki ugyan kicsit fanyalgott rajta, bár ő már csak ilyen, de) a tanitványaim, a gimiben, különösen a szinpadosaim - lelkesedve hallgatták,,,,, (pár évvel később egy évzárón énekeltettem is belőle ezt-azt, főleg, hogy Arra születtünk, hogy a föld sebeit begyógyitsuk..akkor már kislányom is... A lemezt viszont nem kaptam vissza a zenész kisegitőktól, azóta se. (most vettem meg lányomnak CD-n, a 30 éves vagyok-kal, pont aktuálisan a 30. szülinapjára, de az akkori 30-asok már megöregedtek...) És azt hiszem ez (a popfesztivál is) a mi nemzedékünké... inkább!  (bár remélem 2 éves unokám is hallgatni fogja...majd)


mégis vannak visszahozhatatlan dolgok,. a popfesztivál is ilyen.
az egykori szereplők idegenül téblábolnak a szinpadon, a régi filmfelvételeken, saját fiatalkori énjeiket is idegenül nézik

a mostaniaknak meg ez az egész idegen...

nem kell megállitani az időt, nem kell visszahozni, (nem islehet!)  úgy volt szép és jó, de  biztos, hogy 'helyénvaló" (és idejében)....és  akkor, amikor...





(épp az előbb került elém Paál Isti  Petőfi rockja videon... a korabeli. ez legalább olyan csalódás volt,... ez különösképp összehasonlitva az élő-eleven eredetivel)

nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyóba. Ahogy Herakleitosz megmondta.
És nem támaszthatod fel a múltat. Pláne nem, mai szereplőkkel.

Almási Éva és lánya Balázsovits Edit nem ugyanaz az Eszter... nem ugyanazok.

Tudom jól, Az én lányom is mennyire különbözik tőlem.

(Bár ez (a miénk)  a jobb eset. Ha az utód javára...:)

... lám-lám, milyen érdekes: épp  "Nemzedéki életképek" cimen épp most olvasható a Népszabadságban  - a napokban megjelenő - újabb  verskötetéről recenzió   :

..


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése